Rasmus är filosofen som gjort skrivtolkning till en konstform. Förutom att vara expert på allmän kuriosa är han en klippa till kollega som alltid ställer upp!
Hej, Rasmus! Varför blev du skrivtolk?
Innan jag gick skrivtolkutbildningen gjorde jag en hel del olika saker, jag jobbade på ett parfymlager, sålde färg och pluggade lite strökurser. Bland annat läste jag till bibliotekarie i Borås ett tag, innan jag insåg att det inte var för mig.
Jag kom in på utbildningen via det klassiska bananskalet. Pappa såg en annons från Södertörns folkhögskola i tunnelbanan. Han nämnde det för mig, jag glömde det lika snabbt, men när det var dags att göra något nytt tänkte jag “skrivtolkning, det verkade ju intressant” och sökte utbildningen.
Vid själva antagningsintervjun fick jag för första gången komma i kontakt med tolkning på riktigt. Eftersom några av de intervjuande lärarna var döva, fick tolkstuderande tolka under intervjun. Det var en bra första inblick i yrket.
Vad är det bästa med jobbet?
Det är helt klart variationen. Som skrivtolk får man vara med om så mycket, högt och lågt, i alla möjliga sammanhang. En del saker blir skåpmat efter ett tag, men man blir aldrig trött på det eftersom det är så mycket variation.
En annan bra sak är att man får se många obskyra platser som man aldrig hade kommit till om det inte varit för jobbet. Man kan få ta en fika i en liten stad man aldrig hade besökt annars och man får åka runt med sin utrustning till många olika platser och sammanhang.
Vad är det för företagskultur på Skrivtolkning.se?
Jag skulle säga att den är avslappnad men seriös. Alla på företaget tycks gilla att jobba med varandra och ingen fråga är för dum för att ställas.
Finns det något dåligt med jobbet?
Tidiga morgnar är min akilleshäl, det tycker jag inte om. I övrigt är det kanske en nackdel att man får ställa upp på kvällar och helger och vara lite flexibel och ta de uppdrag som kommer.
Hur länge har du arbetat i företaget?
Det börjar väl närma sig… bra fråga! Hur lång tid har det gått egentligen? Det borde vara tre år nu.
Jag känner mig fortfarande lite som den nya killen, fast inte lika mycket längre. Jag är inte lika rutinerad som de gamla rävarna och det finns alltid något nytt att lära sig. Det är också det som är kul med yrket.
Hur blev du så snabb i fingrarna?
Jag har mer eller mindre hela livet chattat och spelat mycket dataspel. På så sätt fick jag de tangentbordsfärdigheter som är bra att ha som skrivtolk. Att kunna kombinera det med att hjälpa andra känns väldigt bra.
Vad motiverar och driver dig?
Det som motiverar och driver mig är att jag tycker att det är kul. Jag vill hela tiden kunna göra ett bättre jobb. Det finns även ett visst mått av språknörderi i det hela. Ibland används ovanliga ord som inte används så ofta längre. Det är väldigt kul att få höra sådana ord, lära sig och kanske till och med få använda i andra tolkningar längre fram.
För inte så länge sedan användes ordet “taburett” i ett politiksammanhang, som alltså just då åsyftade själva statsrådsämbetet. Jag blev tvungen att googla det i efterhand för att förstå, och så är det ju ibland, vilket också gör jobbet roligt, man lär sig nya saker hela tiden.
Egentligen är det hela paketet som driver och motiverar mig. Sammanhangen, kollegorna, det varierande och roliga jobbet och vår drivna chef som motiverar väldigt mycket!
5 snabba:
Bästa arbetsredskapet utöver dator och tangentbord?
Penna och papper, eller mobilen för att googla saker.
Favorittyp av uppdrag?
Föreläsningar av allehanda slag, man får lära sig så mycket olika saker. På ett sätt blir det som att vi genom jobbet blir mästare på kuriosa.
Mest kreativa tolklösning?
Det måste vara när vi tejpade upp en dator på en pelare på en teater för att användaren skulle slippa ha den i knäet under föreställningen. Det gjorde att tolkanvändaren kunde se både tolkningen och teatern enklare, utan att behöva röra på huvudet lika mycket som om den hade stått i knäet. Lösningen fungerade, och vi lärde oss att tejpen, som vi alltid har med oss, kan användas till mycket.
Favoritfrukt?
Gråpäron.
Dold talang?
Jag är en jäkel på att plocka trattkantareller!