Stoppa pressarna! Skicka röksignaler! Sprid förkunnelsen!
Skrivtolkning.se har gjort två prestigevärvningar från andra sidan landet.

För tolkanvändare på västkusten är deras ansikten antagligen bekanta. Jenny Therén (till vänster på bilden) och Lovisa Bergendahl (till höger på bilden) har sammanlagt över 30 års erfarenhet av tolkning. Nu har de börjat jobba för oss, både på plats inom Västra Götalands-regionen och på distansuppdrag.

Skrivtolk sedan 2005

Jenny är den som har varit skriv- och TSS-tolk längst. Hon blev färdigutbildad vuxendövtolk redan 2005. Sedan 2010 är hon också teckenspråks-och dövblindtolk.
– Från början ville jag bli journalist, men sedan började jag tänka på tolk eftersom jag är språkintresserad, berättar Jenny.
– Jag kryssade i alla utbildningar jag hittade kopplat till teckenspråk och tolk på Önnestads folkhögskola och råkade komma in på vuxendövtolkutbildningen. Så man kan säga att jag halkade in på ett bananskal.

Det var då. Sedan dess har det blivit många timmar på tolkcentralen i Västra Götalands-regionen. Jenny skriver på en så kallad Velotype. Det är en annan sorts tangentbord som skiljer sig från ett “vanligt” tangentbord.
– Man kan säga att jag skriver i ackord, där varje ackord motsvarar en stavelse. Fördelen är att jag inte behöver trycka ner varje bokstav var och en för sig, utan jag kan skriva flera bokstäver samtidigt, säger Jenny.

Med en Velotype är det möjligt att skriva väldigt fort, men det tar också lite längre tid för de flesta att lära sig, eftersom man behöver börja från grunden och lära sig 110 kombinationer innan man kan börja att skriva löptext. 

Började som civilekonom

Jennys kollega Lovisa skriver på ett vanligt tangentbord, det som även kallas qwerty. Hon började dock som teckenspråks- och dövblindtolk och blev färdig 2007. Sedan dess har hon jobbat i både Örebro och i Västra Götaland. Men, trots att hon läste teckenspråk redan på gymnasiet började hennes yrkesbana någon helt annanstans.
– Jag hamnade på Handelshögskolan i Göteborg och utbildade mig till civilekonom. Men när jag blev äldre och hade jobbat ett tag funderade jag ändå på teckenspråket och ångrade mig, berättar Lovisa.
– Jag sadlade om!

Det kom dock att dröja innan hon och skrivtolkningen fann varandra. Men, nyfikenheten tog över när hon såg sina tolkkollegor i VG-regionen som jobbade med att knacka på tangentbord.
– Det verkade roligt! Därför blev jag glad när tolkcentralen tillsammans med Södertörns folkhögskola satsade på att ett gäng teckenspråkstolkar skulle få möjligheten att utbilda sig till skrivtolkar, säger Lovisa.

Sina två praktikperioder fick hon göra hos oss på Skrivtolkning.se. 2019 blev hon färdigutbildad.

Att våga beställa tolk

Det är med stort nöje vi välkomnar två så garvade tolkar till vårt gäng. Båda två med grunden inom teckenspråket. De passar på att skicka med en hälsning till alla skrivtolkningsanvändare.

– Gruppen teckenspråkiga döva har mer kunskap om sina möjligheter att använda sig av tolk än personer som använder skrivtolkning ,säger Lovisa.

– Jag håller med! Jag skulle önska att fler personer beställer skrivtolkning, säger Jenny.

5 snabba

Jenny om det bästa med jobbet:
– Att få jobba med språk, människor och kommunikation.
Lovisa om det bästa med jobbet: 
– Det är en rolig utmaning att se till att texten inte blir platt. Att fånga känslan i texten, samtidigt som man får med innehållet. Att se till att det blir läsbart och lättillgängligt.

Jenny om Lovisa som tolk: 
– Lovisa tar väldigt seriöst på sitt jobb. Det gör att jag alltid känner mig trygg med att jobba med henne. Hon vill utvecklas och utmanas.
Lovisa omJenny som tolk:
– Jenny är en otroligt stabil skrivtolk. Hon har förmågagn att skriva fort, men även att tolka innehållet. Men jag uppskattar mest hur duktig hon är som stöd! Där har hon en superkraft.

Det packar Jenny alltid ner i ryggsäcken (förutom arbetsredskap):
– Lypsyl och någon typ av halstabletter. Annars får jag panik.
Det packar Lovisa alltid ner i ryggsäcken (förutom arbetsredskap):
– Mat, handsprit, läsplatta och klädvårdsrulle (vi har katter hemma).

Jennys dolda talang:
– Jag har absolut noll lokalsinne, men det vore synd att kalla det talang. Däremot är jag väldigt bra på att koppla ihop datum med veckodagar.
Lovisas dolda talang:
– Har svart bälte i taekwondo.

Jennys favoritfrukt: 
– Vattenmelon.
Lovisas favoritfrukt: 
– Nektarin.