Bloggen gör comeback! Nu ska du som läser bloggen få lite insyn i vad vi gör på företaget, vilken typ av verksamhet vi har och få ta del av vår verklighet. Häng med! 

I det första inlägget i den här serien ska vi följa med på ett uppdrag som blivit allt vanligare hos oss – en livetextning. Men först lite bakgrund. 

2018 kom en ny lag om tillgänglighet till digital offentlig service. Den innebär att offentliga aktörer har ett krav på sig att deras webbplatser och mobila applikationer ska vara tillgängliga. Detta innebär att videor och olika typer av sändningar ska vara textade. Bestämmelserna i lagen trädde i kraft i september 2020. Detta i kombination med ett större behov och en växande digital marknad generellt har gjort att vi har sett en otrolig ökning av livetextningsuppdrag.

Få har nog missat Folkhälsomyndighetens pressträffar klockan 14.00. Men visste ni att det är vi på Skrivtolkning.se som har direkttextat dessa sedan mars 2020? Så är det! 

Hur förbereder man sig egentligen för att direkttexta en pressträff? Jag har pratat med en kollega som svarar på några frågor om just detta! 

Hur förbereder du dig inför en pressträff med Folkhälsomyndigheten? 

Jag brukar börja med att ta reda på vilka som deltar på pressträffen. Jag håller mig även uppdaterad om den senaste utvecklingen för att få en uppfattning om vad som kan tänkas komma upp. Sen repeterar jag vanliga ord och begrepp som brukar förekomma i sammanhanget samt vilka förkortningar vi har för dem. Kanske hör jag även med en kollega om han eller hon har några tips på vad som kan tänkas nämnas. Om jag har tid brukar jag även försöka kolla på delar av eller hela den senaste pressträffen. 

Sen då, när det faktiskt är dags och alla förberedelser är klara, vad händer precis innan sändning? 

Vi kopplar upp oss till sändningen och testar att texten fungerar som den ska i samråd med teknikerna. Det brukar vi göra ungefär en halvtimme innan det börjar. Vi som textar brukar även prata ihop oss i ett privat videomöte. Vi är alltid två personer som textar och byter av varandra. Innan sändningen börjar bestämmer vi vem som ska börja texta. Vi brukar även stämma av om det är något jag fått veta som kollegan hört än, eller tvärt om.

Hur är det med nerverna? 

Första gångerna jag gjorde en livesändning var jag väldigt nervös, man vet ju att det är så många som kan läsa texten! Men nu tycker jag mest att det är kul, lite nerver finns såklart alltid med, men inte alls som de första gångerna. 

Det var allt för denna gång, i nästa artikel ska vi titta på en annan typ av livesändning, nämligen en från ett fullmäktige. Håll till godo!