Visst är det toppen med undertextningsfunktionen closed captions i till exempel Zoom? Nu kan du använda en liknande funktion med hjälp av våra tolklänkar som vi brukar skicka ut inför distansuppdrag.

Genom vårt nya program Dexter kan du som har en Windowsdator få texten i en separat ruta, med den stora fördelen att det är möjligt att flytta rutan – och göra den genomskinlig. Då kan du lägga texten som en liten remsa var du vill på skärmen, samtidigt som du följer ett videomöte eller en digital föreläsning.

– Det här är ett nytt alternativ för tolkanvändare. I stället för att ta emot texten direkt i webbläsaren, som vi brukar när vi ger folk distanstolkning, har man möjlighet att dessutom få texten i Dexter, säger vår programmerare Olle Samuelsson, som har skapat både Dexter och vårt “vanliga” tolkprogram Illumitype.

Han fortsätter:

– Den stora skillnaden är att när man öppnar distanstolkningen i Dexter finns det möjlighet att göra fönstret transparent eller semi-transparent. Texten kan också ligga överst i bild.

Länkarna till skrivtolkning vi brukar skicka ut går (givetvis) att öppna i webbläsare precis som vanligt. Dexter är ett lite mer avancerat, men fortfarande ganska enkelt, sätt att göra tolktexten lättare att läsa för dig som tolkanvändare.

Programmet är fortfarande i sin linda och fungerar än så länge bara på Windowsdatorer.

– Vi ska förstås försöka se till att man kan köra programmet på Macintosh också, påpekar Olle.

I övrigt sköter programmet sig själv. Varje gång små störningsmoment och buggar dyker upp uppdaterar Dexter sig själv, och du som använder det behöver inte tänka på något.

Förutom att använda Dexter vid distanstolkning kan det med fördel också användas när till exempel din förening har skrivtolkning på plats och vill ha texten på samma ställe som föreläsarens eller mötesledarens skärm. Se då gärna till att ha wifi i lokalen.

Du får gärna höra av dig till oss med feedback angående Dexter. Fyll i det här formuläret för att komma med förbättringsförslag och felrapportering: Klicka HÄR

Så använder du Dexter:

1. Ladda ner programmet (gratis förstås) via följande länk:

https://backend.illumitype.se/overlay/latest/windows

(När du laddar ner programmet kommer din dator sannolikt säga att ”Windows har skyddat datorn”, men programmet är helt ofarligt. För att ladda ner programmet ändå, tryck på ”mer information” och sedan ”kör ändå”. Se bild längst ner i inlägget.)

2. Öppna programmet. På din dator kommer det antagligen heta “skrivtolkning-overlay”.

3. Klistra in länken i programmet. Länken måste se ut enligt den här modellen: https://backend.illumitype.se/listener/634eaa0254bdef6492843be6

(Om länken inte har med ordet “backend” i början utan i stället inleds med ordet “distans.skrivtolkning” fungerar inte programmet med Dexter. Detta för att det är en tidigare version av vårt program, som vi använder ibland men inte lika ofta)

4. Du har nu börjat använda Dexter! Programmet fungerar precis som när du får tolkning i din webbläsare, men har mer flexibilitet. Om du klickar i fönstret kan du  bestämma textens och bakgrundens färg och storlek. Med hjälp av “slajd-verktyget” ovanför ändrar du genomskinligheten på rutan. 

Högst upp till höger finns ett litet hänglås. När du trycker på hänglåset försvinner ramen, och fönstret med textningen “låser sig” vilket betyder att det hamnar ”ovanpå” alla andra program. Du kan då klicka på andra fönster utan att textningen försvinner.

5. Kom ihåg att det du ställer in i Dexter bara påverkar dina egna inställningar. Det är således fritt fram att prova sig fram utan några värre biverkningar.

Lycka till!

Om/när Windows säger att datorn är skyddad, tryck på ”mer information”.

Tryck sedan på ”kör ändå”, så startas nedladdningen.