GoToMeeting är en videomötesplattform från företaget LogMeIn. Ett bolag som är välkänt i datanördskretsar men kanske inte bland den breda allmänheten.
Inledning
GoToMeeting är en annan plattform som snabbt blivit populär för webbaserade möten. Det är ett smidigt program, det är enkelt att ansluta sig till möten, men tyvärr inte riktigt lika enkelt att bjuda in till möten.
I korthet
Betyg:
Mötestyp: Mindre sammankomster, arbetsgrupper eller tvåpartssamtal
Pris: 2 veckors testperiod, sedan 11,75 euro per organisatör och månad, ingen tidsgräns. Endast organisatören/värden behöver ha ett konto.
Funktioner i programmet
Olika vyer beroende på hur deltagarna och skrivtolkningen ska visas
Verktyg för att belysa och förklara olika delar av en presentation
Max 150 deltagare
Ingen funktion för undertexter, skrivtolkarna delar sin skärm så att deltagarna får tillgång till texten
Det går inte att se skrivtolkningen samtidigt som en annan deltagare presenterar
Ingen möjlighet att dela in i grupper
Turtagning
Ingen handuppräckningsfunktion
Chatt
Värden har kontroll över deltagarnas mikrofoner
Användarvänlighet
Enkelt att skaffa konto (för värden)
Inte särskilt smidigt att bjuda in till möten
Tydligt gränssnitt
Funktioner
Det finns flera bra funktioner i GoToMeeting när det kommer till att presentera. Bland annat olika ritverktyg och möjlighet att dra pilar och markera saker i en presentation när man delar skärm.
En nackdel är att det inte finns någon funktion för undertexter. Skrivtolkarna delar sin skärm för att ge deltagarna tillgång till tolkningen. Eftersom endast en person kan dela sin skärm åt gången innebär detta att dessa smarta presentationsfunktioner inte kommer till sin fulla rätt när GoToMeeting används med skrivtolkar.
Det går att välja olika vyer, man kan se alla deltagare, eller att den som pratar ska visas större och så vidare. Det går även att dra omkring övriga deltagares rutor i programmet, om man skulle vilja sortera på sitt eget sätt, någonting som övriga plattformar i testet saknar.
GoToMeeting har ingen funktion för att dela in deltagarna i grupper och det finns ingen handuppräckningsfunktion. Däremot finns det en chatt som med fördel kan användas för att underlätta turtagning.
Bjuda in och ansluta till möten
En stor fördel med GoToMeeting är att det är väldigt enkelt att ansluta sig till ett möte. Programmet går att använda på mobiltelefoner, surfplattor eller på datorn.
Första gången du använder GoToMeeting behöver du hämta den kostnadsfria appen. Alla efterföljande gånger räcker det med att du klickar på länken som organisatören skickar till dig, accepterar att programmet får ta upp ljud från mötet, och sedan är det klart.
Deltagarna behöver inte skapa ett konto för att kunna ansluta sig till mötet. För den som ska starta ett möte är det däremot inte lika enkelt, programmet vill automatiskt öppna outlook och värden måste själv leta fram länken till mötet i programmet. Dessutom måste värden göra skrivtolkarna till presentatörer för att de ska kunna dela sin skärm och därmed dela skrivtolkningen, något som inte är helt intuitivt.
Sammanfattning
Generellt är GoToMeeting en användarvänlig plattform. Vi på skrivtolkning.se tycker att det är ett bra alternativ som kanske bäst lämpar sig för mindre sammankomster. Vid stora föreläsningar med presentationer olika slag tror vi att programmet hade vunnit på att ha en inbyggd funktion för undertexter. Detta i synnerhet om den som använder skrivtolkning inte är på samma plats som den som håller i föreläsningen.
Vi på skrivtolkning.se anser inte att programmet lämpar sig för tolkanvändare som vill kunna avläsa talaren och läsa skrivtolkningen samtidigt, eftersom det inte går att göra på ett smidigt sätt.
GoToMeeting är en smidig och användarvänlig plattform med många bra funktioner, men den lever inte upp till Zooms höga funktionalitet för till exempel arbetsplatser, och har onödigt många funktioner för små sammankomster.