Välkommen till vår första recension i en serie där vi testar och betygsätter videomötesplattformar! I vårt första inlägg har vi testat Zoom, plattformen alla pratar om!    

Inledning

Det gick över en natt, plötsligt pratade alla om Zoom som om det var något alla alltid hade känt till. En kort tid har förflutit och redan är det svårt att föreställa sig hur livet såg ut innan Zoom. Det är tydligt att det här är en plattform som har kommit för att stanna. 

I korthet 

Betyg:

Mötestyp: Zoom lämpar sig för alla typer av möten, möten med få deltagare, möten där någon ska hålla en presentation och dela sin skärm eller visa en powerpoint, möten där det finns en vinning i att kunna dela upp deltagarna i mindre grupper, exempelvis universitetsseminarier eller stora föreningskongresser.

Pris: Gratisversion för möten med fler än 2 deltagare på upp till 40 minuter. Nästa nivå kostar 14,99 USD per månad och värd, då kan mötena vara upp till 24 timmar. Endast organisatören/värden behöver ha ett konto.

Funktioner i programmet

Inbyggd funktion för undertextning, skrivtolkningen syns längst ner i bild. 

Olika vyer beroende på hur deltagarna ska visas

Möjlighet att dela in i grupper

Max 100 deltagare

Turtagning

Digital handuppräckning

Chatt

Värden kan stänga av mötesdeltagares mikrofoner

Användarvänlighet

Enkelt att skaffa konto för värden

Enkelt att bjuda in till möten

Enkelt att ansluta sig till möten för alla

Funktioner

Zoom är en plattform med många smarta, för att inte säga briljanta, funktioner. Här finns allt du behöver och lite till. Det går att ställa in olika vyer beroende på hur du vill se deltagarna, du kan som värd dela in deltagarna i smågrupper där de kan diskutera saker för att sedan samlas i helgrupp igen. Det går även att byta ut sin hemmiljö mot en virtuell bakgrund, som kan ge ett mer professionellt intryck, om man vill det. Vidare finns det en handuppräckningsfunktion som kan underlätta turtagning vid stora möten, det finns en chatt och värden kan enkelt stänga av alla mötesdeltagarnas mikrofoner. 

Den bästa funktionen när det kommer till skrivtolkning är dock den inbyggda funktionen för undertexter. Detta gör Zoom särskilt lämpligt att använda i sammanhang där skrivtolkning behövs, eftersom deltagarna då kan se både skrivtolkningen och den som pratar, samtidigt. Programmet markerar automatiskt vem det är som pratar genom att den personens bild visas större. Detta underlättar om man vill kunna avläsa och läsa skrivtolkningen samtidigt.

Bjuda in och ansluta till ett möte

För att skapa ett möte behöver den som är värd registrera ett konto hos Zoom. Därefter skickar värden ut en länk. Du som ska delta i mötet behöver inte något konto utan ansluter genom att klicka på länken.

Första gången du använder Zoom blir du ombedd att installera deras program. Vi rekommenderar att du hämtar programmet, även om det går att ansluta via webbläsaren också. Du får då tillgång till fler funktioner i programmet än om du bara ansluter via datorns webbläsare. Zoom kan användas på telefon, surfplatta och dator.

Säkerhet

I samband med att Zoom blivit omåttligt populärt har säkerhetsexperter uppmärksammat att det finns en del att jobba på vad gäller just säkerheten. Zoom har i skrivande stund pausat all övrigt utveckling av programmet för att endast fokusera på detta. Oavsett vilket program man väljer att använda är det viktigt att kontinuerligt se till att uppdatera datorns operativsystem och programmet man ska använda för att se till att man har de senaste versionerna och därmed minimera antalet säkerhetshål.

Sammanfattning

Avslutningsvis kan vi bara lyfta på hatten, Zoom har på kort tid lyckats etablera sig som en tydlig vinnare i den djungel av videomötesplattformar som växt fram på kort tid. Det som gör att Zoom särskilt lämpar sig för skrivtolkade möten är att tolkningen syns längst ner i bild, hela tiden. Detta gör att vi på skrivtolkning.se anser att Zoom helt klart är den tydliga vinnaren i vårt test av videomötesplattformar!