På Skrivtolkning.se utför vi inte bara skrivtolkning, utan även direkttextning åt myndigheter, företag och organisationer. Direkttextning, eller livetextning, skapar tillgänglighet för personer med hörselnedsättning eller kognitiva nedsättningar. Vi har textat åt exempelvis Folkhälsomyndigheten, Försvarsmakten, fackbörbundet Vision och flera webbsända fullmäktigemöten, i till exempel Skåne och Västra Götaland.

Det finns olika sätt att använda live-/direkttextning. Om du till exempel ska anordna ett webbinariuum på Zoom kan du använda programmets egen funktion closed captions för att få textningen direkt i Zoom. Nackdelen med Zooms textning är att det inte går att skräddarsy utseendet på textraderna, och att textningsfunktionen under perioder dessutom har spökat, bland annat för Macintosh-användare. Fördelen är att det är enkelt att ordna.

Du, din organisation eller myndighet kan också använda direkttextning via en livetextningslänk. Det innebär att ni kan använda vilken videoplattform som helst och därefter lägga på direkttextningen. Fördelen är att ni själva kan bestämma hur textremsorna ser ut och rullar ut i bild. För att använda direktextning skickar vi en länk till er som ni klistrar in i ert videoproduktionsprogram. Det är viktigt att personerna som direkttextar får höra och se bild utan eftersläpning, i möjligaste mån, så att texten och bilden kan synka på bästa sätt. 

Låter det krångligt? Vår kollega Johan presenterar här hur man kan gå till väga för att använda livetextning (det går att slå på och av textningen via menyraden längst ner). Har du frågor om hur du beställer, kontakta bestall@skrivtolkning.se. Lycka till!